27-29. oktobar 2014, Beograd i Novi Sad

CEDEF i MEDIA INVENT Forum

DUNAVSKI BIZNIS FORUM 2014

Centralno evropski forum za razvoj, CEDEF, i Media Invent u partnerstvu sa mnogim EU i regionalnim organizacijama i privrednim subjektima organizovali su TREĆI DUNAVSKI BIZNIS FORUM, koji je održan od 27. do 29. oktobra 2014. godine u hotelu Crowne Plaza u Beogradu i u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu. Skup je okupio više stotina učesnika iz privrede, institucija i univerziteta svih 14 zemalja Podunavlja i šireg regiona, a značajna medijska podrška u zemlji i inostranstvu omogućila je da se za dostignuća Foruma i potencijale regiona čuje i sazna u celoj Evropi.

Više stotina učesnika, preko 130 govornika i predstavnika više od 15 zemalja prisustvovalo je Forumu, i dalo značajan doprinos primeni EU strategije za Dunavski region.

Cilj Dunavskog Biznis Foruma bio je je da obezbedi platformu za institucionalne i korporativne lidere da razmene stavove o rastućim regionalnim pitanjima u vezi sa EU Dunavskom strategijom, sagledaju i iskoriste potencijale u oblasti energetike, transporta, agribiznisa i IT, i razmotre uzajamne investicione prilike. Forum je takođe podstakao partnerstva izmedju kompanija, gradova i regija radi izgradnje prosperiteta i veće konkurentnosti Dunavskog regiona.

Tokom tri dana Dunavski Biznis Forum je obuhvatio sledeće teme:

 • Razvoj saradnje u oblasti energetike, intermodalnog transporta, agribiznisa i IKT,
 • Zaštitu životne sredine i održivo korišćenje prirodnog bogatstva u slivu Dunava,
 • Jačanje ekonomskih regionalnih partnerstava radi poboljšanja investicionih prilika,
 • Podrška konkurentnosti preduzeća, uključujući i razvoj klastera, kao i unapređivanje institucionalnih kapaciteta i saradnje,
 • Stvaranje ekonomije znanja, aktivna uloga nauke i podsticaj inovacijama i kreativoj industriji radi novih radnih mesta.

Dunavski Biznis Forum, kao potpuno svež i novi značajan regionalni događaj koji okuplja veliki broj zemalja i učesnika, je predstavljen i promovisan i u Briselu na Otvorenim danima regiona: The OPEN DAYS – European Week of Regions and Cities 6-9.10.2014.

Program Trećeg Dunavskog Biznis Foruma je osmišljen tako da u tri dana za koje su predviđene tri plenarne sednice i 6 panela okupi učesnike iz oblasti privrede, nauke, kulture, politike i diplomatije, koje Dunav prirodno povezuje.

Program Foruma možete preuzeti ovde.

Fotografije sa prvog dana Dunavskog Biznis Foruma možete pogledati ovde.

I DAN DUNAVSKOG BIZNIS FORUMA, 27. oktobar 2014.

 • Svečana Plenarna sednica: DUNAVSKA STRATEGIJA – POZITIVNA ISKUSTVA I OČEKIVANJA
 • I panel ODRŽIVI RAZVOJ: ENERGETIKA, VODNI RESURSI I ZELENA INDUSTRIJA
 • II panel BIZNIS U FUNKCIJI PROSPERITETA
 • Svečana dodela priznanja “Dunavski cvet” i “Dunavski kapetan”

Veliki potencijali Dunavske regije – zajedno u ostvarivanju EU Strategije za Dunav

TREĆI DUNAVSKI BIZNIS FORUM, kao deo šireg koncepta Dunav Biznis Program – mesto susreta i saradnje institucija i kompanija od Švarcvalda do Crnog mora, prvog dana održavanja je okupio više od 300 zvanica, predstavnika iz svih 14 zemalja Dunavske regije. Ambasadori i zvanični predstavnici iz više od 10 zemalja, uključujući i šefa EU Delegaciji u Srbiji, su tokom izlaganja ukazali na nužnost saradnje i zajedničkog rada kako bi se ostvarili ciljevi EU strategije za Dunavski region.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić je otvarajući skup podvukao da su mladi, ulaganje u znanje i kreativnost poluga za podsticaj regiona. Državni sekretar u ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Miodrag Poledica je podsetio da je transportna infrastruktura od velikog značaja za sve putne veze na Dunavu. „Iskorišćeno je svega 10-20% potencijala Dunava, što je ogromna razlika u odnosu na Rajnu. Transportna infrastruktura je najkompleksnija i najskuplja. Srbija već poslednjih nekoliko godina ispunjava ciljeve EU Strategije za Dunav po pitanju transporta. U putnu infrastrukturu se ulaže 2 mlrd evra, 1 milrd. evra u železnicu, radi se na novim mostovima – jedan u Beogradu, drugi u Novom Sadu, na intermodalnom terminalu u Batajnici, poboljšanju železničkih čvorova. Uveliko doprinosimo ostvarenju ciljeva EU Strategije za Dunav, i tako koračamo ka EU“, rekao je Poledica.

Povodom održavanja Trećeg Dunavskog Biznis Foruma, prisutnima se obratio Majkl Davenport, šef EU Delegaciji u Srbiji: „Uveren sam da ćemo zajedničkim naporima doprineti da Dunavski region napreduje. Važno je da imamo zajednički program i jasan koncept i u domenu neizostavnih aspekata razvoja regiona kao što su zaštita životne sredine, bezbednost, rešavanje posledica klimatskih promena, turizam, zapošljavanje i drugih. Srbija u tom procesu ima ključnu ulogu“. Takođe se obratila i gospođa Gunilla Almgren, predsednik Evropske asocijacije zanatstva, malih i srednjih preduzeća – UEAPME, koja je naglasila značaj malih i srednjih preduzeća kao stabilizatora privrede i okosnice socijalnog modela današnjice. Jelena Spasić, pomoćnik ministra privrede Republike Srbije je takođe ukazala da je neophodno ojačati sektor malih i srednjih preduzeća, pri čemu je važno završiti proces restrukturiranja i privatizacije velikih društvenih preduzeća koje u Srbiji predstavljaju „usko grlo“. Skupu se, između ostalih, obratio i dr Kurt Pušinger, koordinator Stuba D „Jačanje Dunavskog regiona“ Dunavske strategije.

Na Trećem Dunavskom Biznis Forumu dodeljena su i dva prestižna priznanja: ”Dunavski cvet” i ”Dunavski kapetan“. ”Dunavski cvet” je namenjen istaknutim institucijama i pojedincima koji su svojim radom, zalaganjem i stvaralaštvom doprineli razvoju Dunavskog regiona, Dunavske strategije i promociji njenih vrednosti. Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji je dobitnicima uručio priznanje “Dunavski Cvet”.

”Dunavski cvet”

”Dunavski kapetan”

 • Maestro Zubin Mehta, dirigent
 • Sorin Frunzăverde, predsednik Karaš Severin regiona, Rumunija
 • Kurt Pušinger, koordinator Stuba D „Jačanje Dunavskog regiona“ Dunavske strategije, Austrija
 • Franc But, ambasador Republike Slovenije u Srbiji
 • Privredna komora Srbije, Milivoje Miletić, predsednik
 • Kompanija Telekom Srbija, Predrag Ćulibrk, generalni direktor
 • Miša Lukić, predsednik UO, Publicis Group, Srbija
 • Hidroelektrane Đerdap, Radmilo Nikolić, pom.dir. za eksploataciju, Srbija
 • Đorđe Ćuković, generalni direktor, Naftachem, Srbija
 • Valeriu Nikolaj Jonesku, generalni direktor Luke Konstanca, Rumunija
 • Vladimir Lučić, izvršni direktor, M:tel Podgorica, Crna Gora
 • Bekto Precisa, Mensur Brdar, Bosna i Hercegovina
 • Ivan Mišetić, generalni sekretar Atlantic Group, Hrvatska
 • Nikolaj Kostadinov Valev, generalni direktor, Trace International, Bugarska

II DAN DUNAVSKOG BIZNIS FORUMA, 28. oktobar 2014.

 • Plenarna sednica: SARADNJA REGIONA U AGROBIZNISU
 • III panel DUNAV I INTERMODALNI TRANSPORT
 • IV panel ŽENE LIDERI U BIZNISU

Agrobiznis, intermodalni transport i žene lideri u fokusu II dana Dunavskog Biznis Foruma

Učesnici Trećeg Dunavskog Biznis Foruma su drugog dana pokrenuli ključne teme koje mogu doprineti razvoju Dunavske regije i podstaći saradnju u regiou. Na Forumu su se mogla čuti iskustva iz okruženja, odnosno Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

„Regionalna saradnja u agrobiznisu“ je naziv Plenarne sednice gde su se učesnici složili da je poljoprivreda složena i heterogena delatnost koja zahteva reorganizaciju, specijalizaciju i interesno povezivanje kako bi došlo do napretka u regiji.“Moramo iskoristiti potencijale ruralnog turizma, ići ka regionalizaciji, inicirati i realizovati projekte, iskoristiti međusobna iskustva. Takođe, bez stočarstva i savremene tehnologije uz objektivno promišljanje proizvodnje, nije moguće ići u korak sa EU“, rekao je moderator sednice prof dr. Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede i posebno naglasio da poljoprivreda ne sme biti hobi, već biznis. Na Panelu su govorili prof. dr Radovan Pejanović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Dušanka Gajdić, dekan Visoko gospodarskog učilišta iz Hrvatske, Milan Prostran, agroekonomski analitičar, dr Kozmin Salasan iz Istraživačkog centra za održivi razvoj ruralnih područja u Rumuniji, prof. dr Cvijan Mekić sa Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Mr Gordana Radović, direktor Dnevnik- Poljoprivrednik Novi Sad i Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik Agrobiznis magazina.

Panel „Dunav i intermodalni transport“ okupio je lidere vodećih transportnih kompanija u regionu, dok je Panelom moderirao prof. dr Milosav Georgijević sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Valeriu Nicolae Jonesku, generalni direktor Luke Konstanca u Rumuniji je istakao da je kroz ovu najveću luku u regionu, samo tokom 2013. godine prošlo 55 miliona tona tereta. Prema rečima Nebojše Jevtića, rukovodioca Centra za obuku Udruženja za saobraćaj i telekomunikacije Privredne komore Srbije, u Srbiji i u Evropi je dominantan drumski saobraćaj. ”Iako se drumski transport smatra najskupljim kopnenim vidom transporta, najvećim zagađivačem sa prosečnom iskorišćenosti kapaciteta oko 50%, on je i dalje pravashodni oblik transporta sa učešćem od preko 50%. Sa druge strane, intermodalni transport podrazumeva efikasniju upotrebu energenata, optimizaciju prevoza robe i putnika, smanjenje troškova prevoza i druge benefite. Svake godine Evropa od transporta zaradi više od 400 milijardi evra, dok je Srbija, prema Indeksu logističkih performansi Svetske banke, na 63. poziciji od 160 mesta”, rekao je Jevtić. Na Panelu su govorili i Milan Ristić, direktor Uprave za slobodne zone, Andrija Ristović, koordinator za kombionavani prevoz robe, Direkcija za prevoz, Železnice Srbije, Mladen Grujić, zamenik izvršnog direktora, Jugoslovensko rečno brodarstvo, Srbija i Vladan Stojanović, saradnik na projektima Slobodne zone Pirot.

Žene lidere u biznisu, što i bio naziv poslednjeg Panela II dana Dunavskog Biznis Foruma, predstavile su neke od najuspešnijih preduzetnica i menadžeki u Srbiji: Natalija Mejlunas, regionalni menadžer, EBRD small business support za Zapadni Balkan II, Natalija Jegdić, direktorka Izvršne direkcije za privatne korisnike kompanije Telekom Srbija, dr Jasmina Knežević, osnivač i direktorka Opšte bolnice Bel Medic, Sanja Bugarski, predsednik UO Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine, Olivera Popović, potpredsednik Udruženja poslovnih žena Srbije, Nada Momirović, vlasnica modne kuće Mona i Maruška Topalović, direktor i vlasnik studija Maruška.

III DAN DUNAVSKOG BIZNIS FORUMA, 29. oktobar 2014.

 • Plenarna sednica: RAZVOJ DRUŠTVA ZNANJA
 • V panel MLADI LIDERI, OSPOSOBLJAVANJE I ZAPOŠLJAVANJE
 • VI panel NOVE TEHNOLOGIJE, INOVATIVNOST, KREATIVNOST – NOVA RADNA MESTA

Društvo znanja je društvo i naše budućnosti

Poslednjeg dana Trećeg Dunavskog Biznis Foruma u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj CEDEF i kompanije Media Invent iz Novog Sada, u fokusu su bile ključne teme razvoja, kako Srbije, tako i Dunavske regije: razvoj društva znanja, mladi lideri, zapošljavanje, nove tehnologije, inovativnost i kreativnost. Plenarnom sednicom RAZVOJ DRUŠTVA ZNANJA je moderirala prof. dr Ana B. Bovan, predsednik CEDEF-a. Rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković je izjavio da je Srbija, kao zemlja u usponu po pitanju razvoja nauke i broja naučnih radova, zajedno sa Slovačkom dobila zadatak da u okviru Dunavske strategije, koordinira jedan od njenih proiriteta - Društvo zasnovano na znanju.“Iako smo zemlja u kojoj se manje od 1% BDP izdvaja za ulaganje u znanje, mi smo dobili važan zadatak da koordiniramo svih 14 zemalja Dunavskog regiona. Visoko obrazovanje, IT, nauka, zajedno sa ljudskim kapacitetima, moraju biti ujedinjeni kako bi se povećao stepen konkurentnosti privrede Dunavske regije“, rekao je dr Vesković.

„Inovativnost, kreativnost i primena novih tehnologija su tri strateška pravca programa Vojvodine“, rekao je Balint Juhas, zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodina i naglasio da EU danas izdvaja 5 puta više sredstava od Srbije za istraživanja, ulaganja u razvoj ljudskih resursa i društva znanja. Prema rečima prof. dr Dragana Domazeta, rektora Univerziteta Metropolitan, univerziteti u Srbiji i u Evropi, su danas pre kočnica nego poluga razvoja. „Trebalo bi se fokusirati na ljude, odnosno kompanije koje će postati novo jezgro razvoja“, kaže dr Domazet. Prof. dr Branko Kovačević, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, naglašava:„Mi danas imamo situaciju da mladi, obrazovani ljudi žele da napuste zemlju. Društvo zasnovano na znanju treba da zadrži naše intelektualne resurse. Mi imamo strategije, ali nemamo akcione planove, podelu odgovornosti i dužnosti. Da bismo zadržali naše ljudske resurse, nephodne su politička volja i volja u društvu“, rekao je dr Kovačević. Prof. dr Karin Stana Kleinschek, prorektor Univerziteta u Mariboru je predstavila Program Do-IT (Danube Open Innovation Technologies) u kojem kompanije, univerziteti i regionalne razvojne organizacije zajedno rade na održivom razvoju.

Koliko su kreativnost, umetnost i znanje u pozitivnoj sprezi, pokazao je i primer saradnje Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije sa umetnikom i ekologom Antonijem Pušićem-Rambo Amadeus, koji su inicirali projekat Uspostavljanje sistema gradske rečne čistoće na Dunavu i Savi na području Beograda. „Zanimljivo je da je ideja nastala zato što svakodnevno gledamo Dunav, gde zajedno sa 5.000 kubika vode u sekundi protiče i 5 kubika smeća“, objasnio je na sebi svojstven način Rambo Amadeus i naglasio da umetnička slobodna duša uvek može da svojom nesputanošću doprinese razvoju nauke i znanja. „Od 1901. godine kada ustanovljena Nobelova nagrada, manje od 3% žena su njeni dobitnici. Svetu je potrebna nauka, a nauci su potrebne žene“, rekla je Sanja Burg, menadžer korporativnih komunikacija kompanije L’Oréal Balkan koja zajedno sa UNESCO-m već godinama dodeljuje nagradu „Za žene u nauci“. Na skupu su govorili i predstavnici konsultantskih kuća Aleksandar Nedeljković, menadžer Deloitte i Aldin Čelović, predstavnik za region zapadnog Balkana, SA Consulting iz Austrije koji su ukazali na značaj i doprinos konsultantskih kuća u stvaranju društva znanja. Na skupu je govorila i dr Dragica Koldžin, samostalni stručni savetnik za međuregionalnu i međunarodnu saradnju, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, Srbija.

Na panelu MLADI LIDERI, OSPOSOBLJAVANJE I ZAPOŠLJAVANJE na kome je moderator bio Uroš Sikimić, konsultant u oblasti trgovine i menadžmenta tehnologija, Univerzitet Politecnico di Milano, Italija govorili su i predstavili svoje projekte Marija Andrejević, asistent potpredsednika za strategije i razvoj komanije Delta Holding, Petar Atanasovski, predsednik AIESEC-a, Sonja Šovljanski, stručni saradnik za savetovanje studenata i razvoj karijere iz Centra za razvoj karijere, Novi Sad, Zlatana Pavlović, direktor Lovefest-a, Miro Međugorac, izvršni direktor za razvoj i tehnička pitanja, kompanije Mirotin-energo, dr Tijana Borić, koordinator Festivala nauke u okviru Noći muzeja, Siniša Komnenić, pokretač brenda Overclothing, Stefan Velja, medicinski patent, Eureka, Dejana Mališić, student Instituta za održivi razvoj, Poslovni fakultet Valjevo, Univerzitet Singidunum.

Moderator Panela NOVE TEHNOLOGIJE, INOVATIVNOST, KREATIVNOST – NOVA RADNA MESTA bio je prof. dr Vojin Šenk, Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dok su na skupu govorili i prof. dr Goran Stojanović, zamenik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, Milan Šolaja, direktor Vojvođanskog IKT klastera, dr Jasna Mastilović iz Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, Dragan Povrenović sa Tehnološko-metalurški fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Đuro Kutlača, profesor na Institutu Mihajlo Pupin, mr Marijan Ožanić, direktor Tehnološkog parka u Zagrebu, mr Đorđe Ćelić sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Boško Spasojević i Violeta Vasiljević, studenti Instituta za održivi razvoj Poslovnog fakulteta Valjevo, Univerziteta Singidunum.

partneri