21. septembar 2012, Niš

CEDEF Forum

TREĆI MEĐUNARODNI CEDEF ENERGETSKI FORUM: SNABDEVANJE ENERGIJOM I ENERGETSKA SIGURNOST U JUGOISTOČNOJ EVROPI
ZEMLJA PARTNER - RUSKA FEDERACIJA

CEDEF je pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije organizovao Treći međunarodni CEDEF energetski Forum sa ciljem da ukaže na načine i mogućnosti povećanja energetske sigurnosti putem sveobuhvatne analize energetskih izvora i zaliha i postojeće infrastukture za distribuciju energije u regionu Jugoistočne Evrope, kao i da pruži predloge za poboljšanje ovog sektora.

Treći međunarodni CEDEF energetski Forum je otvorila prof. dr Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije, a prisutne je pozdravio i gradonačelnik Niša, prof. dr Zoran Perišić. Ministarka Mihajlović je pozdravila preko 350 učesnika izražavajući svoje zadovoljstvo što može da otvori ovako značajan skup. Forum je bio i jedinstvena prilika za predstavljanje 37 projekata iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije u vrednosti od 6000 evra do 118 miliona evra, a koje su predstavili učesnici Foruma iz 16 opština. U okviru Foruma su takođe održani i bilateralni sastanci koji su imali za cilj neposredno povezivanje nosilaca projekata, finansijskih institucija i proizvođača i distributera opreme u ovoj oblasti.

Prezentacije sa Foruma možete pogledati ovde.

Galeriju sa fotografijama možete pogledati ovde.

Program Foruma možete pogledati ovde.

Na Forumu su govorili:

  • prof. dr Zorana Mihajlović, ministarka, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije
  • dr Aca Marković , predsednik UO, JP Elektroprivreda Srbije
  • dr Igor Kovačević, koordinator, Odsek za obnovljive izvore energije, Ministarstvo ekonomije Crne Gore
  • prof. dr Zoran Perišić, gradonačelnik, grad Niš
  • Jovanka Arsić - Karišić, predsednik UO, CEDEF
  • Josip Aleksić, predstavnik za sisteme daljinskog upravljanja, Schneider Electric
  • Zoran Biserčić, direktor, Vaillant
  • Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda, Volksbank/SBERBANK
  • Slobodan Maksimović, šef odseka za energetiku, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj, Grad Niš

IZJAVE UČESNIKA FORUMA

Dr Aca Marković, predsednik UO, JP Elektroprivreda Srbije, je izjavio: “ Energetskoj sigurnosti i bezbednosti u velikoj meri je doprinela i izgradnja elektro energetske prenosne mreže, odnosno interkonektivnih 400 kV dalekovoda koji povezuju našu zemlju sa regionom“.

Jovanka Arsić - Karišić, predsednik UO, CEDEF istakla je: „Cilj današnjeg Foruma je da ukaže na mogućnosti povećanja energetske sigurnosti putem sagledavanja energetskih izvora, zaliha, rastuće potražnje, postojeće infrastrukture za distribuciju energije u regionu Jugoistočne Evrope, statusa izgradnje Južnog toka, da ukaže na izazove i da pruži predloge za poboljšanja. Najveći izazovi sa kojima se suočavaju Srbija i zemlje jugoistočne Evrope jesu zavisnost od uvoza nafte i gasa, nizak nivo diversifikacije izvora energije, nedovoljna proizvodnja energije iz obnovljivih izvora i nizak stepen primene mera energetske efikasnosti. Energetska sigurnost, privredni razvoj i efikasnost zaštite životne sredine, već dugo su osnovni i uzajamno povezani ciljevi nacionalnih ekonomija. Posebno kada ni posle više od 30 godina od prve energetske krize nije u potpunosti rešena najvažnija jednačina globalnog sveta – obezbeđenje dovoljnih količina energije,  jer tražnja za energijom konstantno raste. Energetsku sigurnost jednog regiona ili ekonomije moguće je postići putem bezbednosti u isporuci i sigurnosti u snabdevanju energijom. Mnogo je kritičnih tačaka budućeg energetskog statusa regiona, pre svega nedovoljan broj energetskih kapaciteta, uz konstantan rast tražnje za energijom. Prosečna godišnja stopa rasta tražnje za energijom u regionu JIE procenjuje se na 2,3%, što je duplo više u odnosu na prethodnu deceniju”.

Dragoljub Damljanović, direktor Schneider Electric Srbija, istakao je: „Ono što je danas potrebno jeste da sistem snabdevanja energijom bude inteligentan i fleksibilan sistem koji usaglašava proizvodnju sa potrošnjom i obezbeđuje optimalnu upotrebu svih energetskih izvora (sa akcentom na obnovljive) i efikasnu upotrebu svih delova elektrodistributivnog sistema. Kompanija Schneider Electric je realizovala akviziciju kompanije Telvent, lidera u upravljanju infrastukturnim sistemima, te je Schneider Electric razvio inovativna Smart City rešenja i celokupan sistem za optimizaciju rada električnih distributivnih mreža”.

Nenad Lučić, menadžer za razvoj proizvoda Volksbank predstavio je linije kreditiranja za projekte pospešivanja energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. “U ponudi imamo kredite za EE po značajno povoljnijim uslovima nego što su komercijalni uslovi, a prvenstveno sa nižim kamatnim stopama. Pošto smo jedan od pionira u finansiranju ovih projekata, naša uloga je i edukativnog karaktera. Odgovorno poslovanje potvrđujemo pre svega ulaganjem u projekte u vezi sa zaštitom životne sredine, kao jedna od prvih banaka u Srbiji koja aktivno finansira "zelene projekte" i kontinuirano radi na podizanju svesti o energetskoj efikasnosti i značaju ovih investicija “, izjavio je Lučić.

Zoran Biserčić, direktor Viallant-a, istakao je: “Energetska sigurnost i održivost razvoja nije u vezi samo sa makro projektima, već svako može na njih da utiče na svojoj mikro lokaciji korišćenjem obnovljivih izvora energije i povećanjem efikasnosti svojih uređaja. Nemački proizvođač opreme za grejanje, klimatizaciju i ventilaciju, Vaillant, uz pomoć vrhunske tehnologije je proizveo uređaje koji uz veliki stepen efikasnosti koriste energiju Sunca, akumuliranu u zemlji, vodi i vazduhu. Za svoje dosadašnje poslovanje i proizvode Vaillant je u 2011. dobitnik Nagrade održivosti u Nemačkoj, koja se dodeljuje kompanijama koje spajaju ekonomski uspeh sa socijalnom odgovornošću i zaštitom životne sredine i tako koriste održivi razvoj u cilju daljeg rasta“.

Dr Igor Kovačević, koordinator, Odsek za obnovljive izvore energije, Ministarstvo ekonomije Crne Gore, svim prisutnima na Forumu je preneo iskustva iz susedstva, i naglasio da:“ Crna Gora strateski radi na povećanju energetske sigurnosti tako sto ulaze u izgradnju novih kapaciteta, većem korišćenju obnovljivih izvora energije, revitalizaciju postojeće infrastrukture i obezbeđivanjem energetske efikasnosti u proizvodnji, prenosu i finalnom korišćenju energije“.

Prof. dr Zoran Perišić, gradonačelnik grada Niša je u svom obraćanju pozdravio sve prisutne i poželeo im dobrodošlicu u Niš, a UO CEDEFa se zahvalio na organizaciji ovako velikog i značajnog događaju koji se po drugi put organizuje u ovom gradu.

AKTUELNOSTI SA TEMOM FORUMA

Snabdevanje energijom i energetska sigurnost ključna pitanja u oblasti energetike 21. veka, kao i da je finansiranje projekata iz ove oblasti od prioritetne važnosti ne samo za Jugoistočnu Evropu, već i za celu planetu. S obzirom na sve veću potrošnju električne energije i sve veću eksploataciju ograničenih prirodnih resursa, učesnici su u prvi plan istakli pitanje obezbeđivanja dovoljnih količina energije, na ekonomski, energetski i ekološki prihvatljiv način.

Konstantan rast potreba i tražnje za energentima i sve veća eksploatacija ograničenih prirodnih resursa  u prvi plan su istakli pitanje obezbeđivanja dovoljnih količina energije, na ekonomski, energetski i ekološki prihvatljiv način. Cilj Trećeg međunarodnog CEDEF energetskog foruma bio je da se široj i stručnoj javnosti predstave mogućnosti ostvarivanja sigurnog snabdevanja energijom putem revitalizacije, modernizacije i izgradnje kapaciteta, kao i investiranjem u obnovljive izvore energije uz što veću primenu mera energetske efikasnosti. Na Forumu su bile razmatrane kreditne linije i finansijski plasmani komercijalnih banaka. Na kraju Foruma održani su i bilateralni sastanci predstavnika finansijskog sektora i nosioca projekata.

Prema ocenama instituta za energetiku jugoistočne Evrope (IENE),  do 2020. godine potrebno je investirati 240 milijardi evra u infrastrukturu jugoistočne Evrope, što će doprineti bržem tranzitu gasa od Bliskog istoka, centralne Azije i Kaspijskog regiona do potrošača EU. Od ukupno 240 milijardi evra, koliko je potrebno da se uloži u energetski sektor regiona, oko 55 milijardi evra biće uloženo u naftni sektor, oko 90 milijardi u oblast elektro energetike, 24 milijarde u oblasti gasa i oko 20 milijardi u obnovljive izvore. Kada govorimo o Srbiji, potrebno je uložiti oko 1,5 milijardu evra, što podrazumeva izgradnju elektrana, gasne infrastrukture, modernizaciju rafinerija, kao i ulaganje od oko 600 miliona evra u obnovljive izvore energije.

partneri