Organizatori:


Tehnološki partneri:Institucionalni i akademski partneri:Prijatelji:
29. maj - 2. jun 2017, Beograd


NEDELJA ENERGIJE

U organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj - CEDEF, Sekretarijata za energetiku Grada Beograda i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, po prvi put u Srbiji će se realizovati „ENERGY WEEK - Nedelja Energije“ i to od 29. maja do 2. juna 2017. godine u Beogradu.


Program događaja pogledajte OVDE.
Prezentacije sa događaja možete da pogledate OVDE.


PRVI DAN, 29. maj 2017.

Manifestaciju su otvorili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predsednik CEDEF-a i dekan Metropoliten Univerziteta prof. dr Ana Bovan, v.d. šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt i sekretar Sekretarijata za energetiku grada Beograda Marko Stojanović.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvorio je na platou ispred Starog dvora, Nedelju energije i istakao da će tokom cele nedelje u fokusu biti energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i čista energija. Antić je na otvaranju ove manifestacije rekao da je otvaranje lep dan za Beograd i Srbiju, pošto smo se svrstali među 20-tak metroplola koje obeležavaju Nedelju energije.

„U Srbiji se već koriste solarni parkovi i počeli su da se koriste vetro parkovi od kojih dobijamo 17 megavata struje. Prve vetrenjače su već krenule da se vrte u Srbiji i tek će da se vrte u narednom periodu“, napomenuo je Antić dodajući da se u različitim fazama realizuju projekti za još 483 megavata koji će se dobijati samo od vertroparkova.

Predsednik CEDEF-a i dekan Metropoliten Univerziteta prof. dr Ana Bovan je navela da je ova manifestacija instrument razvoja u najvažnijim oblastima i to za ekonomski razvoj, veću konkurentnost i očuvanje resursa. Ona je dodala da je potrebno podići odgovornost svih onih koji učestvuju u implementaciji mera, kako energetske efikasnosti tako i borbe za očuvanje resursa i pozvala građane da učestvuju u obeležavanju Nedelje energije.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je obeležavanje Nedelje energije važan događaj za Srbiju, jer tako počinje dugoročna transformacija društva koje se usmerava ka obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine. On je rekao da je grad Beograd već započeo mnoge aktivnosti, naročito po pitanju energetske efikasnosti u zgradarstvu, kao i da predstoji još posla na uvođenju čiste energije posebno one dobijene od Sunca i vetra. Benedikt je izrazio očekivanje da će EU u narednom periodu još više pomagati Srbiji u toj oblasti.

Početku ove manifestacije prisustvovali su i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević i v.d. sekretara za zaštitu životne sredine Goran Trivan.


Nakon svečanog otvaranja, istog dana u Starom dvoru održana je “High level Policy konferencija: Održiva energija za sve” na kojoj su govorili Zoran Predić, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije; Marko Stojanović, sekretar Sekretarijata za energetiku grada Beograda; Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda; Prof. dr Ana Bovan, predsednik CEDEF-a, dekan Metropolitan Univerziteta i Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije EPS-a.


Na platou ispred Starog dvora, u okviru Sajma pozitivne energije, bili su postavljeni štandovi na kojima su svoje projekte, inovacije i proizvode predstavili mladi inovatori kao i partneri ove manifestacije. Priliku da širu javnost upoznaju sa svojim dostignućima imali su Milan Tepić , sa studentskim projektom tima “Drumska strela” koji radi projektovanje i izradu sportskog elektro vozila za međunarodno takmičenje Formula Student; Studentsko preduzeće iz Novog Sada sa svojim proizvodom Solarni punjač, proizvedenim od biorazgradive plastike i recikliranih baterija; OŠ “Despot Stefan Lazarević”, učenici su izložili i objasnili funkcionisanje solarne rerne, solarne bube i automobila koje su izrađivali na radionicama, u okviru školskih sekcija i samostalnog rada. Prikazani su primeri korišćenja solarne energije za hlađenje prostora uz pomoć plastičnih flaša, pokretanje ventilatora i zagrevanje i hlađenje vode. Polaznici sekcije tehničkog obrazovanja su napravili veoma zanimljivu maketu dela naselja, sa bazenom i parkom, i predstavili mogućnosti korišćenja solarne enerije. Interesantno je prikazana upotreba solarne energije za filtraciju i destilaciju vode; Građevinska tehnička škola “Branko Žeželj”, štand sa učeničkim radovima - grafičkim crtežima i maketama objekata - promocija energetske efikasnosti u građevinarstvu; OŠ “Janko Veselinović”, revija odevnih predmeta napravljenih od recikliranog materijala; Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”, učenici ove škole mogu se pohvaliti sa najveći brojem nagrada na takmičenjima elektrotehničkih škola u Srbiji; Elektrotehnička škola “Rade Končar”; JKP Gradsko zelenilo je postavilo zeleni zid; grad Pančevo - Specijalizovano vozilo za zagrevanje vode na terenu korišćenjem solarne energije kao i "Mali gradski automobil na elektro pogon - korišćenje solarne energije i energije vetra za punjenje akumulatorskih baterija na vozilu". Kompanije ABB i Alumil značajni partneri predstavili su najnovije tehnologije u proizvodnji svojih proizvoda.


U Prirodnjačkom muzeju je usledila Radionica za đake: EE i primena obnovljivih izvora energije u praksi, na kojoj su učenici Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” održali predavanje osnovcima o energetske efikasnosti, racionalnoj potrošnji energije kao i značaju korišćenja obnovljivih izvora energije. Tokom tri dana predavanja na ovim Radionicama su održali učenici Elektrotehničke škole “Rade Končar” i Građevinsko tehničke “Branko Žeželj”.


U okviru prvog dana manifestacije u okviru Programa Nedelje energije u prepunom Amfiteatru Mašinskog fakulteta u Beogradu, predstavljeno je novo, šesto po redu, vozilo Formula tima „Drumska strela 2017“. „Drumska strela 2017“ ima unapređene karakteristike – značajno su poboljšani sistem oslanjanja i ergonomija vozača, smanjena je masa vozila i spušteno je težište. Ove godine očekuju još bolje rezultate i visok plasman. Prema rečima vođe tima, Strahinje Zdravkovića, tim je ove godine potpuno reorganizovan i prvi put je uveden podtim za materijale. Poseban akcenat stavili su na razvoj tehnologija za izradu delova i unapređenje njihove pouzdanosti, a značajno je poboljšana i elektronika na vozilu.


DRUGI DAN, 30. maj 2017.

Drugi dan Nedelje energije je otvoren Stručnim skupom: Nove tehnologije u energetici, održan na Mašinskom fakultetu a na kojem su se prisutnima obratili Prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta; Marko Stojanović, sekretar Sekretarijata za energetiku grada Beograda; Prof. dr Ana Bovan, predsednik CEDEF-a, dekan Metropolitan Univerziteta; Prof. dr Branko Božić, dekan Građevinskog fakultet; Prof. dr Nebojša Bojović, dekan Saobraćajnog fakulteta; Prof. dr Zoran Jovanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta; Prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije; Prof. dr Maja Todorović, profesor na Mašinskom fakultetu; Prof. dr Dragoslava Stojiljković, profesor na Mašinskom fakultetu kao i Prof. dr Aleksandar Jovović, profesor na Mašinskom fakultetu.

Učesnici su se saglasili da je energetska efikasnost jedan od najefikasnijih i najisplatljivijih načina za postizanje održivog razvoja. Međutim, osim zakonodavnog okvira, koji jasno definiše mere i aktivnosti za smanjenje potrošnje energije u Srbiji, veoma je važno podići svest građana o energetskoj efikasnosti i održivosti, korišćenju obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine. Kroz pozitivna iskustva razvijenih zemalja ukazano je i na prednosti primene novih tehnologija u energetici. S tim u vezi, poseban akcenat je stavljen na važnu ulogu naučne zajednice u Srbiji, koja, kako je ocenjeno, mora biti glavni partner u dostizanju standarda energetske efikasnosti.

Inicijativu gradskih vlasti podržali su i dekani Mašinskog, Elektrotehničkog, Građevinskog i Saobraćajnog fakulteta, koji su tokom svojih izlaganja predstavili kadrovske i naučne resurse obrazovnonaučnih institucija na čijem su nalaze, kao i projekte u oblasti energetske efikasnosti na kojima rade.

Po završetku Stručnog skupa na Mašinskom fakultetu održan je Obilazak i izložba Formula tima „Drumska strela 2017“ kao i Poseta Organizaciji za obuku energetskih menadžera i savetnika.


Paralelno sa održavanjem Stručnog skupa na Mašinskom fakultetu Beogradske elektrane su otvorile svoja vrata za učenike drugog razreda OŠ “20. oktobar”. Ministar rudarstva i energetike Aleksadandar Antić i Marko Stojanović, sekretar Sekretarijata za energetiku grada Beograda su prisutnim učenicima ukazali na značaj zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Obilazak Beogradskih elektrana je podrazumevao posetu multimedijalnom centru uz interesantno predavanje za osnovce, posetu dispečerskom centru, obilazak termokomande, pogona, kotlova kao i prezentaciju demo kamiona i proizvođača kotlova na biomasu, sečku i pelet u dvorištu zgrade


TREĆI DAN, 31.maj 2017.

Treći dan Nedelje energije obeležile su stručne konferencije održane u Sava Centru tokom celog dana.

Konferencija “Beograd šampion energetske efikasnosti” na kojoj su govorili Marko Stojanović koji je istakao da Grad Beograd želi da promoviše sve što je urađeno na polju energetike i zaštite životne sredine. Stojanović je naglasio da je konferencija u „Nedelji energije”, sa stanovišta Grada Beograda i njegovih energetskih projekata, izuzetno značajna.

Konferenciji su prisustvovali i sekretar Sekretarijata za energetiku grada Beograda; Nataša Đokić, pomoćnik sekretara u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine grada Beograda; Bojan Bogdanović, pomoćnik direktora inženjeringa Beogradskih elektrana; Slobodan Mišanović, projekt menadžer u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd; Biljana Vlajić, rukovodilac službe za investicije i izgradnju JKP Parking servis kao i Ognjen Todorović, predstavnik projekta Bike sharing.

Predsednica CEDEF-a, prof. dr Ana Bovan istakla je da je Srbija već uskladila većinu propisa sa Evropskom unijom kada su u pitanju energetska efikasnost i zaštita životne sredine. Prema njenim rečima, Nedelja energije 2017 u Beogradu deo je šireg koncepta „Nedelje održive energije EU”, koja se održava od 2006. godine.


Drugu po redu Konferenciju sa temom “Nove tehnologije i održivi gradovi” otvorilа је Antonela Solujić, šef odseka za unapređenje energetske efikasnosti u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije, Francois Debergh, direktor za Srbiju i Crnu Goru - direktor razvoja za Zapadni Balkan, Veolia, istaknuti partner na Nedelji energije. Pored njega, učesnicima ove konferencije su se obratili i Rareš Gantolea pomoćnik gradinačelnika grada Rešice iz Rumunije; Anđela Vila, savetnik u Sekretarijatu za privredu i ekonomski razvoj grada Pančeva; Aleksandar Đikanović, projekt menadžer u kompaniji Xella; Lazar Nikolić, predsednik SO Gornji Milanovac; Miodrag Grujić rukovodilac za klimatske promene, energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Beograda; Sunčica Gardijan, istraživač saradnik na Rudarsko-geološkom fakultetu; Prof. dr Dejan Ivezić, šef katedre za opšte mašinstvo i termodinamiku Rudarsko-geološkog fakulteta, član UO HERON projekta; Vladimir Grujović, načelnik gradske uprave za LER grada Čačka.


Konferencijski dan je završen Instruktivnom sesijom za lokalne samouprave: JPP i ESCO ugovori na kojoj su svoja iskustva izneli Filip Abramović, direktor Direkcije za upravljanje otpadom u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine grada Beograda; Nenad Ilić, konsultant za JPP u “PPP”; Marija Tasić, advokat, Tasić & Partners i Zoran Kapor, EBRD REEP projekat podrške Ministarstvu rudarstva i energetike za uspostavljanje pravnog okvira i razvoj ESCO projekata.


U EU Info centru održano je predavanje za srednjoškolce na temu “Iskustva rada u energetskoj kompaniji”, na kojoj su svoja iskustva o radu u velikim energetskim kompanijama i njihov put do zaposlenja kroz usavršavanje preneli Jovana Milosević, LIAS inženjer, Philips Lighting kao i Lenka Petrović, vodeći inženjer projektant, Minel Schreder. Ovo je bila jedinstvena prilika da prisutni srednjoškolci čuju takvu vrstu ličnog iskustva koja će im značiti za njihov dalji put i razvoj. Predavanje je bilo je jedna vrsta diskusije kojoj su podršku dali i Gligo Vuković iz EU Delegacije u Srbiji kao i Marko Stojanović, sekretar Sekretarijata za energetiku.


ČETVRTI DAN, 01.jun 2017.

Četvrti dan Nedelje energije obeležen je u Institutu Servantes kroz predstavljenje, prezentaciju i diskusiju UNEP SE4ALL inicijativa u gradu Beogradu na temu „Akcelerator energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva”, na kojoj su govorili Sonja Maličević, UN Environment; Eric Mackres, World Resources Institut; Jelena Živković, BEA, tehnički savetnik; Petar Vasiljević, Beogradske elektrane; Pablo de Agustin, Tecnalia.

Akcelerator efikasnosti u zgradarstvu (BEA) i Daljinski sistem grejanja (DES) su deo UN programa Održiva energija za sve (SE4All), a Beograd je jedini grad na svetu u kome se sprovode obe ove inicijative. Glavni fokus BEA je na razvoju novih partnerstava i podsticanja saradnje između javnog i privatog sektora i civilnog društva. Pored kompanija, nevladinih organizacija u tu inicjaitivu su uključene i lokalne vlasti, uključujući 28 gradova.

Kada je reč o Beogradu, normativno će se usvojiti smernice za implementaciju procedura u projektima renoviranja.

Sportsko-rekreativni deo Nedelje energije upotpunio je energiju kroz “Bike sharing program” grada Beograda na Adi Ciganliji gde su prisutnе pozdravili Marko Stojanović, sekretar Sekretarijata za energetiku grada Beograda; Darko Glavaš, direktor Beokom servisa; Vladimir Bogićević, izvršni direktor JKP „Parking servis”; Maja Pavlović, JP„Ada Ciganlija“; Ivan Stević, predsednik Biciklističkog saveza Beograda.

„Bike sharing“ ima za cilj da u naredne dve godine razvije biciklistički saobraćaj, ne samo kao vid rekreacije, već i kao vid prevoza,a koje podrazumeva korišćenje i vraćanje bicikla u relativno kratkom vremenskom periodu.


PETI DAN, 02.jun 2017.

Poslednjeg dana Nedelje enregije u Institutu Servantes održana je radionica UNEP SE4ALL inicijativa u Gradu Beogradu na temu “Energetsko mapiranje - Daljinska energija u gradovima”. Prisutnima su se obratili Sonja Maličević, UN Environment, kancelarija u Beču; Romanas Savickas, UN Environment, kancelarija u Kopenhagenu; Bojan Bogdanović, Beogradske elektrane kao i Jelena Živković i Michelle Bosquet, UN Environment.

Na radionici o energetskom mapiraju je istaknuto da su informacije potrebne da bi se utvrdili potencijali i donele odluke o povećanju energetske efikasnosti. Energetske mape sadrže različite podatke poput potrošnje energije, vrste i gustine raspoređenosti zgrada, velikih energetskih potrošača, vrsti postrojenja za grejanje i drugo. Između ostalog, najavljen je dugogodišnji projekat mapiranja Beograda i razvoj mreže pokrivenosti centra grada.


Nedelja energije je bila jedinstveni događaj i mesto susreta relevantnih aktera u sferi održivog razvoja. U okviru ovog događaja održani su brojni javni skupovi, konferencije i radionice, koje su imale za cilj da uključe i okupe sve generacije. Fokus na ovom okupljanju bilo je podizanje svesti javnosti o mnogobrojnim temama i izazovima koje se tiču energetske bezbednosti, energetske rezilijentnosti, energetske efikasnosti, potrošnje energije, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine kao i predstavljanje novih rešenja i tehnologija. Manifestacija Nedelja energije registrovana je na zvaničnom sajtu Evropske komisije kao jedan od događaja organizovan tokom EU Sustainable Energy Week.

Ova manifestacija je tokom 5 radnih dana u okviru 20 različitih događaja na otvorenom i zatvorenom prostoru okupila predstavnike relevantnih državnih institucija, univerziteta i eminentnih naučnih institucija, kompanija i proizvođača naprednih tehnologija, lokalnih samouprava, civilnog sektora, kao i predstavnike škola i medija.

Teme koje su obuhvaćene bile su usmerene ka obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti, rezilijentnosti gradova, zaštiti životne sredine, održivom razvoju, nafti, gasu, transportu i održivoj mobilnosti, energetskoj politici, energetskoj bezbednosti, edukaciji u oblasti klimatskih promena, daljinskom grejanju, klimatskim promenama, investicijama kao i projektima grada Beograda.

Medijsku pokrivenost Nedelje energije možete pogledati na sledećim linkovima :